Skarejern - riktig bruk av skarejern på toppturen

En guide for å forstå skarejern!

Tilbake til alle guider > Skarejern - riktig bruk av skarjern på toppturen

Skarejern er et utrolig hendig verktøy å ha liggende i topptursekken, spesielt på våren. Her forklarer vi deg hvorfor, og hvordan du får mest ut av dine skarejern!

Formålet med et skarejern er å gi deg en ekstra trygghet på hardt og krevende føre. På våren hender det ofte at man går oppover på hard og frossen snø, som ikke har tint. Her kan det være praktisk med skarejern, spesielt om man går på eksponerte plasser. Her har vi samlet sammen litt informasjon når det kommer til hvordan velge riktig skarejern til dine randoneeski, samt hvordan feste skarejern på dine bindinger

Merke:

Det første man må gjøre er å kjøpe et skarejern som passer dine bindinger. Vi har et utvalg skarejern tilgjengelig som passer bindinger fra G3, Marker, ATK og Fritschi. Selv om de fleste produsentenes skarejern ser like ut, er det ikke sikkert de passer på andre produsenters bindinger. Velg derfor skarejern fra samme produsent som har laget bindingene dine.

Bredde:

Det andre man må tenkte på er bredden på skarejernet. Man må velge et skarejern som er bredere en midtbredden på skiene dine. Om skarejernene ikke er brede nok, vil de hekte i sideveggen på skien, og ikke fungere optimalt. Du bør heller ikke velge et skarejern som er alt for bredt.

Hvordan feste skarejern:

Det er litt ulike metoder for å ta på skarejern avhengig av modell.

Dynafit, ATK, Marker & Fritschi
Skarejernet festes ved holde skarejernet vertikalt enten på høyre eller venstre side av bindingen. Så glir du skarejernet inn, til det er midtstilt på skien. Da kan du senke skarejernet flatt ned på skien. For å ta det av gjør du den samme bevegelsen i motsatt rekkefølge. Det enkleste er å feste skarejern når du har tatt skiene av foten, men med litt øvelse sparer du både tid og energi ved å ta av og på skarejernet mens du fortsatt har skiene festet på foten.

G3
G3 sine skarejern til Zed og Ion-binding festes ved å dytte de to fjærbelastede krokene mot festebraketten på bindingen. Dette er veldig enkelt å gjøre, selv med skiene på foten. For å ta av skarejernet, trekker man i wiren og drar skarejernet av bnidingen.

Vi håper denne guiden har gitt deg litt forståelse rundt valg og bruk av skavejern. Har du videre spørsmål eller trenger kjøpshjelp så er det bare å ta kontakt med vår salgsansvarlig Hans Kristian i chatten.

Hans Kristian Folde
Salgsansvarlig og toppturentusiast