Hvordan velge riktig randonee-ski

En guide for å hjelpe deg velge riktig utstyr!

Tilbake til alle guider > Hvordan velge riktig randonee-ski

Det kan være vanskelig å finne ut hvilke ski som er best for deg om du er på jakt etter nye randonee-ski. Lengde, vekt og midtbredde er noen av egenskapene du må ta stilling til. I denne artikkelen har vi samlet våre beste tips over hva du bør tenke på før du kjøper ditt neste par toppturski!

Det finnes stadig fler og fler toppturski å velge mellom, men dessverre finnes det ingen toppturski som er best til absolutt alt. Om du tenker på hva slags skikjøring du driver mest med så greier du nok å finne den skien som er best til deg og ditt bruk. Derfor anbefaler vi at du tenker gjennom de følgende tre punktene når du kjøper nye randonee-ski.

1: Når på sesongen skal du bruke randonee-skiene? Gjennom hele vinteren eller bare på våren?  

Tradisjonelt sett har topptursesongen vært på våren, en tid på sesongen hvor snøen gjerne er fastere og mer stabil enn tidlig på vinteren. Fast snø gjør at du ikke trenger de bredeste pudderskiene for en god opplevelse på topptur. Tidlig på vinteren har vi gjerne mye tørr løssnø, og behovet for en bred pudderski som flyter godt i løssnø er større.

Er du en skikjører som tenker å bruke skiene gjennom hele sesongen og vil være forberedt på alt av forhold anbefaler vi derfor en ski med litt midtbredde, gjerne fra 90 - 110 mm.

Skal du kun bruke skiene dine på våren, kan du spare mye energi ved å velge ett litt smalere og lettere par med toppturski. Du vil fortsatt få en god skiopplevelse på vårsnøen med et skipar på under 95 mm midtbredde.

 

2: Hva slags toppturer går jeg på? Lange turer eller korte turer? Pudderjakt i skogen eller tinderangling høyt til fjells? Kanskje en dag eller to i anlegg med dem også?

Er du typen som drømmer om lange seige motbakker og flere tusen høydemeter om dagen, så er det klart at du skal gå for en lett og smal ski. Har du derimot litt mer moderate planer og setter nedkjøringen i fokus, så kan du tenke på en litt bredere ski for en bedre opplevelse på vei nedover.

Mange ønsker å bruke toppturskiene sine like mye i skianlegg som på tur. Da anbefaler vi at du ikke velger de aller smaleste og letteste skiene. Du vil få en bedre opplevelse på varierende føre i skiheisen med en ski med litt vekt og bredde.

Det fines også brede toppturski på over 110 mm midtbredde. Dette er for deg som vil gå runde etter rundt på favorittfjellet eller favorittskogen din de aller dypeste dagene.

3. Hvilke nivå ligger jeg på? Er jeg nybegynner eller proff? Eller kanskje som de fleste av oss, nemlig midt på treet!

Hva slags nivå skikjører du er vil først og fremst påvirke hvilke lengde ski du skal gå for.

Vi anbefaler at du tar utgangspunkt i kroppshøyden din. Er du nybegynner kan du gjerne velge en ski som er litt kortere enn høyden din. Dette gir deg en mer manøvrerbar og letthåndterlig ski. Er du en erfaren skikjører som setter pris på høy fart og store svinger kan du gjerne velge en ski som er litt lengre enn deg selv. Da vil du oppnå både bedre flyt og stabilitet.

Basert på disse tre punktene håper vi at du har blitt litt klokere rundt ditt valg av toppturski. Under har vi laget en liste med fire skimodeller som kan være det du er på jakt etter:

Et avsluttende, men viktig tips er at vi anbefaler at randonee-skiene må stå i stil med resten av utstyret ditt. Binding, ski, feller og støvler må være i samme kategori, altså at lette ski passer best med lette bindinger og støvler, og kraftige kjøreorienterte ski passer best med kraftigere bindinger og støvler.

Vi håper denne guiden har gitt deg litt forståelse om hvordan vi tenker valg av toppturski. Har du videre spørsmål eller trenger kjøpshjelp så er det bare å ta kontakt med vår salgsansvarlig Hans Kristian i chatten.

Hans Kristian Folde
Salgsansvarlig og toppturentusiast