Hvordan velge toppturstaver

En guide for å hjelpe deg å finne en teleskopstav som passer deg og ditt bruk

Tilbake til alle guider > Hvordan velge toppturstaver

Teleskopstaver er en essensiell del av toppturutstyret og gir deg mulighet til å ha lange staver for oppoverturen og korte staver på nedoverturen. Her er noen av våre tanker rundt hva man må tenkte på når man skal ha en ny teleskopstav til topptur.

Lengdejustering

Det første som gjerne skiller en skistav til topptur fra en skistav til alpint er at lengden kan justeres. Ved hjelp av en spenne kan man regulere lengden på staven slik at man har en lang og energieffektiv stav når man går oppover, og en kortere stav med bedre pendel på vei ned. Det finnes toppturstaver uten lengdejustering også, men for de aller fleste vil det være naturlig å velge en regulerbar stav.

Håndtak

Håndtaket på en toppturstav bør være godt å holde i flere posisjoner både med og uten hansker. Går man en lang tur er det greit å kunne regulere hvordan man holder i løpet av turen. Om man går i bratt og skrått terreng er det også godt å kunne holde lavere nede på håndtaket i enkelte situasjoner.

Materiale

De fleste toppturstaver er enten laget i aluminium eller carbon. Mange staver er en kombinasjon hvor overrøret er laget i aluminium og underrøret er laget i carbon. En ren aluminiumsstav er rimeligst men er gjerne litt tyngre enn en carbonstav, og kan fort bli bøyd. En ren carbonstav er lett og tåler mye, men er forholdsvis dyr. En god mellomting er staver med et langt carbon underrør og kortere overrør i aluminium. Da har man en solid og lett stav som ikke er alt for dyr.

Trinse

Teleskopstaver til topptur skal gjerne brukes i alt fra hard isete snø til bunnløs pudder. For å ikke synke for dypt i løs snø bør de være av en viss størrelse. I tillegg bør de være noe fleksible slik at de greier å bite godt på hardt og skrått underlag.

Totalinntrykk og pendel

Det er kombinasjonen av håndtaket, materiale, lengden og trinsen som gir totalinntrykket av staven og gir staven en god eller dårlig pendel. Vi mener staver med et forholdsvis kort overrør og et langt og lett underrør i karbon, kombinert med et lett håndtak og lett trinse vil gi en god pendel.

Det er slik vi har tenkt når vi utviklet vår egen stav. En lett teleskopstav med et langt turrettet håndtak, kort overrør, og et langt og lett karbon-underrør. Med en vekt på 201g per stav har man et godt verktøy for ditt neste eventyr!

Produktansvarlig Torgeir Henjum nyter dyp snø i Hodlekveskogen. På beina har han et par Togga, og i hendene et par teleskopstaver fra SGN

Vi håper denne guiden har gitt deg litt forståelse om hvordan vi tenker når vi velger staver til topptur. Har du videre spørsmål eller trenger kjøpshjelp så er det bare å ta kontakt med vår salgsansvarlig Hans Kristian i chatten. PS: Hans Kristian er 181 cm høy og bruker 130 cm lange staver på vei oppover og 115 cm påvei nedover!

Hans Kristian Folde
Salgsansvarlig og toppturentusiast