Hvordan bruke skifeller på topptur

En guide for å gi deg en bedre opplevelse til fjells, og feller som varer år etter år!

Tilbake til alle guider > Hvordan bruke skifeller på topptur

Det er mange tips og triks for hvordan man skal bruke skifeller på tur og hvordan oppbevare dem. Vi har samlet sammen noen tips vi mener vil gi deg en bedre opplevelse til fjells, og feller som varer år etter år!

Fellebeskytter:

Nye feller blir gjerne levert med en fellebeskytter eller plastfilm. Formålet med denne er å bevare limet i fellen. Vi anbefaler å la denne bli liggende hjemme, da den er både upraktisk og unødvendig å ha med til fjells. Men ikke hiv den!

Hvordan ta på skifeller:

De fleste skifeller til toppturski leveres med et feste i tupp og et feste bak. Våre feller tas på forfra og festes gradvis bakover mot halen. Her er den en liten spenne som klippes rundt skiens hale, slik at fellen ikke faller av. Pass på at denne er stram. Det er viktig at stålkanten langs hele skien er synlig, slik at man får godt feste på hardt føre. Husk å stryke hånden godt over fellen et par ganger, slik at det ikke blir noen luftlommer mellom ski og fell. Her kan det legge seg snø og is, som svekker skifellens feste til skien. Dette er spesielt viktig forran på skifellen.

Hvordan legge sammen skifeller:

Når du skal ta av skifellene dine er det greit å unngå at det legger seg snø på limet, samtidig som man ønsker å brette den så pent som mulig, slik at den tar lite plass i sekken eller innerlommen. Vårt tips er å legge skien på bakken og ta av halve fellen bakfra. Deretter bretter du fellen lim mot lim fra midten. Lim mot lim er den absolutt beste måten å pakke fellen for at limet skal holde seg bra så lenge som mulig. Dette er også en god måte å unngå snø på limet og at fellen flyr rundt omkring på turer med mye vind. Fellen er nå kompakt pakket og tar liten plass i sekken. Du er nå klar for nedkjøring!

Hvordan tørke skifeller:

Det er viktig at fellene ikke bli liggende våte i sekken når du kommer hjem fra tur. Det viktigste er at man gir de rom til å tørke. Ikke heng med direkte over en ovn eller legg dem rett på varmt gulv, da dette vil svekke limet.

Hvordan oppbevare skifeller:

Om du ikke skal bruke fellene dine over lengre tid, eller over sommeren er det greit å oppbevare dem riktig. Nå er det på tide å ta frem fellebeskytteren som fulgte med fellene dine. Vårt tips er å lagre fellene tørt og kaldt, for eksempel i en kald bod. Mange oppbevarer også fellene sine i fryseren over sommeren.Hvorfor velge ferdigtilpassede feller?

Ferdigtilpassede feller er et sikkert valg for å sikre deg gode toppturopplevelser fra første stavtak. Med ferdigtilpassede feller til dine ski fra SGN slipper du ikke bare jobben med å tilpasse fellene selv, men takket være laserkuttede kanter, er du sikret solide og holdbare feller gjennom mange sesonger.

Vi håper denne guiden har gitt deg litt forståelse om hvordan vi tenker rundt bruk og oppbevaring av feller. Har du videre spørsmål eller trenger kjøpshjelp så er det bare å ta kontakt med vår salgsansvarlig Hans Kristian i chatten.

Hans Kristian Folde
Salgsansvarlig og toppturentusiast