Sommerlagring av skiutstyret ditt

Sett skiene i boden med god samvittighet!

Tilbake til alle guider > Sommerlagring av skiutstyret ditt

Det er fort gjort å sette fra seg skiene etter endt sesong uten å gi de litt ekstra oppmerksomhet. Ved å gå gjennom disse punktene kan du være sikker på at skiutstyret ditt har fått godt vedlikehold og er klar for nye eventyr når vinteren kommer igjen!

 

Ski:

Om skiene har blitt brukt godt utover våren, er det med stor sannsynlighet en del sand og jord som har festet seg på både såle, topplag og rundt bindingene. Dette er det greit å vaske av med hageslangen, eller med en bøtte med vann og en svamp. Vær ekstra påpasselig med å få vekk så mye som mulig rundt bindingene, da det fort er kvister, lyng osv som kan henge fast her.

Deretter bruker du en sålerens for å få vekk eventuelle rester av fellelim og annet smuss på sålen. Vil du gi de en skikkelig rens bruker du i tillegg en børste for å få vekk så mye som mulig.

Viser det seg at du har noen riper eller sår i sålen du burde fikse, er det en perfekt anledning å levere skiene på service på et godt skiverksted, eventuelt fikse mindre sår selv. Så bruker du en voks og smører inn skiene, slik at de holder seg fuktig og ikke tørker ut. Det er greit å bruke en myk voks, slik at den trenger godt inn i sålen. Man sikler ikke sålen, men det er viktig å skrape vekk voksen fra stålkanten, da disse kan ruste med voks på seg.

Nå kan du sette skiene fra deg med god samvittighet, og være sikker på at de er klare for en ny skisesong. Da er det bare å sikle sålen før første tur, og man er klar for ny sesong!

 

Skisko:

Også skiskoene har en tendens til å tiltrekke seg mye jord og stein. Riv ut innerskoen og spyl godt med hageslange, slik at du får vekk så mye skit som mulig. Pass ekstra godt på tech-maljene, slik at det ikke ligger noen rester der.

Etter at både skall og innerstøvel har tørket skikkelig, setter du innerstøvelen i skallet og spenner skoen godt sammen. Om ikke støvelen lagres spent, risikerer du at skallet ikke holder formen sin slik det skal.

Feller:

Start med å rense lim-siden av fellen så godt som mulig for kvist, gress osv. Deretter går du på felle-siden med en skin cleaner om disse er blitt møkkete.

Fellebeskytteren er grei å bruke når det kommer til langtidslagring, så ta i bruk denne. Deretter legger du fellene i posen sin og oppbevarer dem på et tørt og kaldt sted, som for eksempel en utebod. Mange oppbevarer også fellene sine i fryseren over sommeren.

Det er ikke alle som har like blanke og hvite sko som Hans Kristian! Det er en grunn til det - han tar vare på utstyret sitt!

Nå er både ski, sko og feller vedlikeholdt og klar for ny skisesong. Du kan nå lagre utstyret med god samvittighet og glede deg over sommeren som er på vei! God sommer!

Hans Kristian Folde
Salgsansvarlig og toppturentusiast